Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÝTVARNÁ VÝCHOVA A PRACOVNÍ ČINOSTI

VÝTVARNÁ VÝCHOVA A PRACOVNÍ ČINOSTI

PRO VŠECHNY

Vánoční stromeček

co budete potřebovat:

 

mandarinka nebo pomeranč

podložka

teplé topení

malá vykrajovátka

bavlna nebo vlna

tekuté lepidlo

čtvrtka a ohebná plastová fólie

izolepa

nůžky

tavná pistol

náplně do tavné pistole 

 

jak se stromeček skládá:

Oloupeme mandarinku nebo pomeranč, ze slupky vykrájíme ozdobičky.

Položíme na podložku a dáme na topení, necháme pořádně vyschnout třeba na 20 hodin. Budou vypadat jako že jsou spálené ale to je správně. Vezmeme čtvrtku zamotáme do kola do kornoutu, oblepíme izolepou aby kornout držel. Kolem kornoutu dáme fólii zalepíme kolem kornoutu. Kornout z fólie sestřihneme spodek a ten už nebude potřeba. Vezmeme bavlnu nebo vlnu a lepidlo a ještě kornout. Najdeme konec vlny nebo bavlny. A provázek vlny nebo bavlny potřeme lepidlem a začneme ho lepit na kornout. Pořádně všude ale malinké rozestupy být můžou. Po jedné hodině tavnou pistolí přilepíme ozdobičky z mandarinky nebo pomeranče. Vše necháme pořádně uschnout na 3 dny. Potom hodně opatrně sundáme stromeček  z kornoutu. 

A  HOTOVO !

 

VLOČKY

CO JE POTŘEBA:

hnědý filc

propiska

nůžky

bavlnu nebo vlnu nebo bílí fix

(může být oboje)

 

jak se vločky vyrábí:

vezmete filc a propiskou na něj na kreslíte vločku.(vločka je 6 půl oválů neboli půlkruhů něco mezi) vystřihnete ostrými nůžkami.) a nakreslíte 4 další vločky pak buď fixou nebo jehlou s vlnou nebo s bavlnou ozdobíte vločky z obou stran.

(můžete třeba spojit strany jehluou s bavlnou nebo s vlnou a fixem dodělat konečky)

 

Šitá kytička

co budete potřebovat na jednu kytičku:

 

dřevěný kolíček nebo tlustá špejle, zelený filc a bílí filc

tavná pistol

náplně do tavné pistole 

dřevěný knoflík střední velikosti

ozdobná látka (třeba s puntíky)

jehla a bílá nit

nůžky které stříhají látku pořádně

tužka

špendlík

sklenička s kulatým vrchem (na obkreslení kruhu na látku)

 

jak se kytička skládá:

Vezmete látku přeložíme na 4 vrstvy + ještě jednu látku (stejné barvy)

obkreslíme skleničku a vznikne nám kolo a vystřihneme (zkrátka nám vznikne 5 koleček :-) ). Vezmeme jedno z koleček přehneme na půl a strany k sobě špendlíkem (připneme z té tmavší strany).Začneme šít. Vždy cca 0,5 cm z jedné strany a z druhé strany až do konce, ale pozor jen té půlkruhové straně!!Když došijete tak zatáhněte a vznikne vám jeden okvětní lístek. Pak uděláte další 4 okvětní lístky. Potom třeba 3x přišijete 1. a 5. okvětní lístek a potom vpíchnete 3x obtočíte a zatáhnete a máte květ. Pak přilepíte tavnou pistolí dřevěný knoflík. Taky přilepíte buď kolíček nebo tlustou špejli. Pokud jste přilepili kolíček tak máte HOTOVO! Ale pokud jste přilepili špejli tak ještě přilepíme ještě tavnou pistolí bílí filc přes špejli ,aby nebyla vidět díra. A ze zeleného filcu vystřihneme 2 listy a taky přilepíme tavnou pistolí a HOTOVO!! (kytička s kolíčkem de dát např. na lustr nebo třeba na strom a kytička se špejlí třeba do květináče)